Historie kuchenne >

Rusza nowa edycja wielokulturowego projektu „Historie kuchenne”. Tym razem uczestnikami będą uczniowie warszawskich szkół podstawowych. Pod okiem uchodźczyń z różnych zakątków świata, dzieci poznają nowe smaki i nauczą się przygotowywać egzotyczne potrawy. Wspólne gotowanie będzie także okazją do zadawania pytań, rozmowy o tym kim są migranci, uchodźcy i na czym polegają prawa człowieka.

Projekt „Historie kuchenne” wziął się z potrzeby spotkania. Spotkania pomiędzy Polakami a cudzoziemcami mieszkającymi w Polsce – nie w relacji urzędnik-petent czy pracownik-pracodawca, ale na najprostszym, międzyludzkim poziomie. Do tej pory w ramach projektu odbyło się siedem warsztatów kulinarnych m.in. kuchni gruzińskiej, izraelsko-palestyńskiej, tajwańskiej. W sierpniu zeszłego roku w inicjatywę zaangażowała się Strefa WolnoSłowa, która pod koniec 2014  przygotowała spektakl „Uczta” z wielokulturową grupą teatralną.

Prowadzenie: Olga Ślepowrońska, Grzegorz Ryczywolski

Więcej informacji o projekcie HISTORIE KUCHENNE